Proximus League

tweede klasse 1B

Het Belgische voetbalkampioenschap Divisie 1B, dat momenteel "Proximus League" heet, de officiële naam van zijn sponsor "Proximus", is het nationaal de hoogste Belgische voetbalcompetitie sinds 2016. Het brengt 8 eerste ploegen samen van professionele clubs uit verschillende provincies. Deze nationale competitie wordt gespeeld in drie fasen + de play-offs.

De Pro League in streaming

Of bekijk de Proximus League-wedstrijden 2020-2021 live zonder te betalen?

Op computer, tablet, smartphone? Wat het medium ook is, Bwin biedt uw voetbalwedstrijden live in streaming aan zonder ook maar een cent uit te geven. Om dit te doen, hoeft u zich alleen maar registreer je op Bwin België om de streaming te bekijken en zet je spelersaccount positief (10 cent is genoeg!)

Uw voordeel

Uw voordeel: Registreert u zich voor Bwin via Webfoot.be? Goed nieuws: je krijgt de video van de wedstrijd live van de Belgische D1B.

De verschillende fasen

Regelmatige competitie

Het Proximus League-onderdeel "Regular Season" wordt gespeeld in twee periodes van 14 dagen van augustus tot maart. Het bijzondere aan deze wedstrijd: alle teams staan ​​vier keer tegenover elkaar, twee keer thuis en twee keer uit.

De laatste ronde: de winnaars van periode 1 en periode 2 ontmoeten elkaar heen en weer om de kampioen aan te duiden, direct gepromoveerd tot Jupiler Pro League.

De play-offs

Play-offs 2

PO2: Belgische clubs op de 6e tot 16e plaats in de Jupiler Pro League nemen het tegen elkaar op in Play-offs 2 met clubs in TOP 6 van het algemeen klassement van de Proximus League. Deze clubs zijn verdeeld in vier poules van vier. Alle teams starten deze PO2's met nul punten en ontmoeten elkaar twee keer (thuis en uit). De winnaars van elke groep strijden in knock-outwedstrijden met als doel hun ticket voor de finale te winnen. De winnaar van Playoffs 2 speelt voor het laatste Europese ticket tegen de club die op de 4e plaats staat in Playoffs 1.

Play-downs

De teams van clubs die op de zevende en achtste plaats zijn geklasseerd, strijden in play-offs 3 (de play-downs) om in de Proximus League te blijven. De op de zevende plaats geplaatste club begint met een voorsprong van drie punten en kan hun eerste thuiswedstrijd spelen.

De verschillende classificaties

Er worden drie klassementen opgesteld: een algemeen klassement met de punten van de 1e periode en de 2e periode om de TOP 6 en de tickets voor de Play-offs 2 van de Jupiler Pro League te bepalen. Een ranking voor de 1e periode en een ranking voor de 2e periode.

Europese tickets

Winnaar van de Beker van België: gekwalificeerd voor de groepsfase van de Europa League

Winnaar van de POI - POII-testwedstrijd: gekwalificeerd voor de tweede kwalificatieronde van de Europa League

Play-offs

Vanaf het seizoen 2020-2021 krijgt een extra D1B-club de mogelijkheid om lid te worden. De beslissing over promotie of behoud zal worden genomen door middel van 2 round-trip play-offs tussen 15e in Jupiler Pro League en tweede in D1B.

Structuur van het Belgische voetbal

Hier zijn de 2 niveaus van de voetbalkampioenschappen in de buurt van de D1B:

  1. Hogere concurrentie; met de naam Divisie 1A of Jupiler Pro League.
  2. Lager competitieniveau, genaamd Division 1 Amateur of D1 Amateur

Officiële website

De categorie proximus-league van de website proleague.be vertegenwoordigt de officiële site. Hier is de link: proleague.be/nl/1b