Implodeert het Europese voetbal?

Dit nieuws wordt u aangeboden door Webfoot.be
Europese Football Super League
Europees voetbal, een eigen supercup van de grote Europese clubs

Een supercup van de grootste Europese voetbalclubs, een soort private Champions League

Er wordt al heel lang over gesproken, achter de schermen, maar zelfs de meest innovatieve waarnemers hadden nooit gedacht dat het van project naar realiteit zou gaan. Het nieuws is echter gevallen: twaalf clubs - en niet de minste - hebben besloten zich af te scheiden en een privékampioenschap te creëren, ter vervanging van de huidige Champions League, een primeur in de wereld van het Europese voetbal.

Sinds het bestaan ​​van modern Europees voetbal, dat wil zeggen meer dan 70 jaar geleden, had niemand zich zo'n duidelijke privatisering van de vlaggenschipsport van het oude continent kunnen voorstellen.

Op een heel Amerikaans model

In Europa is er de UEFA, onder leiding van de FIFA, en de nationale instanties, al deze mooie mensen werken volgens een geolied piramidemodel. De makers van wat "The Super League" zou moeten heten, besloten om te werken op basis van Amerikaanse modellen zoals we ze kunnen zien bij de NBA voor basketbal of de NFL voor Amerikaans voetbal. In beide gevallen, en zelfs als we het aan deze kant van de Atlantische Oceaan niet zo goed zien, is het een kwestie van particuliere concurrentie die aanzienlijke inkomsten genereert voor investeerders wier belangen minder sportief dan financieel zijn.

Er zijn twaalf putschisten

De pandemie zal ertoe hebben geleid dat de grootste Europese voetbalclubs denken, wier financiën worden bedreigd door hun onvermogen om hun merchandising naar behoren te laten werken. Maar we zullen ook zien dat dit niet de enige financiële redenen zijn die onze twaalf slingeraars ertoe hebben aangezet om de Super League op te richten. Maar bovenal moet u weten dat het ongetwijfeld de twaalf clubs zijn die de grootste sterren van het wereldvoetbal samenbrengen die aan het roer staan. We vinden daar in feite de AC Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, de Inter Milan, de Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, op Real Madrid en Tottenham.

Het principe is vrij eenvoudig: de oprichtende clubs creëren een competitie die voor hen is gereserveerd, maar sluiten niet uit dat ze in de loop van de tijd andere clubs kunnen uitnodigen om zich bij hen aan te sluiten.

Een puur financiële doelstelling

De promotors van deze Super League verbergen het niet: het idee is om meer inkomsten te kunnen vergaren, met name op basis van televisierechten, dan wat de FIFA momenteel biedt voor alle competities, nationaal en internationaal, in de war.

In eerste instantie zullen de oprichtende clubs een kapitaal van 3,5 miljard euro ontvangen om de schulden die tijdens de covid-19-crisis zijn aangegaan af te betalen, maar ook om hun infrastructuur te verbeteren en van het Europese voetbal een echt commercieel apparaat te maken.

De makers van deze Super League lijken zelfs te kunnen wedden op inkomsten die de kleine 3,2 miljard euro aan inkomsten die traditioneel wordt gegenereerd, ver overtreffen.

Een voetbalwedstrijd op uitnodiging

Het moet in het donker goed zijn gekomen, aangezien de medeoprichters van de Super League al weten hoe de zaken zullen verlopen. Allereerst moet je weten dat er één seizoen per jaar zal zijn en dat het zich zal ontvouwen zoals we gewend zijn om ze te zien met kwalificatie- en vervolgens play-off-wedstrijden.

Deelname aan deze competitie, de twaalf oprichtende clubs, noodzakelijkerwijs, evenals drie andere clubs die essentieel worden geacht voor de competitie en die automatisch gekwalificeerd zullen worden voor de volgende jaren. Ten slotte zullen vijf clubs jaar na jaar een uitnodigingskaart ontvangen om aan de wedstrijd deel te nemen. Deze uitnodigingskaart wordt bepaald op basis van de prestaties van de club in het voorgaande seizoen en, zonder twijfel, eventuele voetbalsterren die in die clubs zouden kunnen spelen.

Het zou ook een manier kunnen zijn om grote Franse en Duitse clubs aan te trekken voor de competitie die, tot grote vreugde van de FIFA, van meet af aan weigerden deel te nemen aan de slinger.

Een juridische voetbalstrijd aan de horizon

De reacties lieten niet lang op zich wachten. Kleinere clubs betreurden het besluit, terwijl sommige politieke besluitvormers zoals Emmanuel Macron en Boris Johnson een breuk in het solidariteitsbeginsel aan de kaak stelden, dat tot dan toe de schoonheid van het Europese voetbal was geweest.

En als de FIFA oproept tot een constructieve dialoog tussen de partijen, is het de UEFA die haar armen al aan het uitwaaieren is, aangezien het aankondigt dat alle clubs die deelnemen aan deze dissidente competitie de facto zouden worden uitgesloten van nationale en internationale competities onder haar voogdij. Erger nog, spelers die in dienst zijn van clubs die deelnemen aan de Super League, zullen niet langer kunnen deelnemen aan grote internationale competities. Een klap voor een team als dat van de Rode Duivels, waar veel sterren onder de clubs uitkomen.

Geen schema voor de nieuwe wedstrijd

Het valt nog te bezien of de beslissing om de Super League op te richten niet bedoeld was om de lijnen binnen FIFA en UEFA te verplaatsen, die de komende weken moeten overleggen. In de tussentijd kunnen voetbalfans op de hoogte blijven van onze nieuwsfeed voor meer informatie.

Neem uw agenda en versterk uw internetverbinding

Eén ding is zeker: welke beslissingen er ook worden genomen, we zullen je blijven begeleiden in de voetbalwereld. Je geluk? Alle wedstrijden die u interesseren direct op uw computerscherm kunnen bekijken, met een 'simpele' internetverbinding (ontdek hier hoe u de wedstrijden waar u gepassioneerd over bent gratis en live kunt bekijken met een eenvoudige internetverbinding).

Thema's :uefa